#ШахрайГудбай: Топ-5 найпопулярніших схем аферистів в Інтернеті

  #ШахрайГудбай: Топ-5 найпопулярніших схем аферистів в Інтернеті

Міжнародний благодійний фонд "Здоров'я українського народу" підписав меморандум з Департаментом кіберполіції Національної поліції України.

Інформаційна кампанія #ШахрайГудбай - перший проєкт, до якого долучилися благодійники. Основна мета кампанії - розповсюдження інформації про ризики шахрайства в мережі Інтернет.

Щоб убезпечити себе і своїх рідних, фонд «Здоровʼя українського народу» спільно з кіберполіцією пропонує огляд популярних шахрайських схем:

«Соціальні виплати під час війни». Якийсь «благодійний фонд» обіцяє фінансову допомогу та просить ваші особисті дані? Не поспішайте радіти, це, ймовірно, шахраї.

Покладіть слухавку. Зверніться до родичів або представників влади і перевірте, чи дійсно ви можете отримати такі виплати. Повідомте про подію в поліцію.

Дзвінки від імені представників банку. Просять надати пін-код банківської карти і кажуть про її блокування?

Припиніть розмову - це шахраї! Покладіть слухавку. Повідомте про подію поліціянтам за номером 102

Грошова реформа. До вас приходять незнайомці і кажуть, що у зв'язку з проведенням грошової реформи треба замінити старі грошові купюри на нові?

Це - 100% шахраї.

Не довіряйте незнайомцям і не пускайте їх у свою домівку. Поінформуйте про такий візит родичів. Повідомте про подію в поліцію.

Виграші «призів». Телефонують і кажуть, що виграли приз? Це можуть бути шахраї.

Згадайте, чи брали ви участь в акціях, чи конкурсах. Не перераховуйте гроші незнайомцям. Повідомте про це у поліцію.

«Ваш рідний у біді». Телефонують та повідомляють, що «близька людина» у біді? Це можуть бути шахраї. Не дайте себе ошукати!

Припиніть розмову. Перевірте, де ваш родич. 

Якщо шахраям вдалося вас ввести в оману - зверніться до найближчого відділу поліції або зателефонуйте 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій:

- чеки про оплату,

- квитанції з банку про проведення грошових операцій,

- роздруківки оголошень,

- посилання на сайт чи соціальні мережі.

Також ви можете направляти свої звернення на електронну скриньку Сервісної служби Кіберполіції: callcenter@cyberpolice.gov.ua або за формою зворотного зв’язку на сайті Кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ 


Коментарі

Популярні публікації