Історія порятунку бійця Олега Чорненького

 “Думав, поранену ногу не вдасться врятувати. Після двох місяців лікування нога не гоїлась. З неї купу м’язів вирізали та кістку, бо вона постійно гноїлась. Тоді вже страшно стало”, - згадує військовий Олег Чорненький, учасник національної програми #ВрятуйКінцівку.

Щодня до українських лікарень надходять сотні поранених. Однак держава не встигає забезпечувати все, що стосується складних травм. 

Наразі з бюджету покривається лише 4-25 % потреб на лікування військових травм.

“За місяць до повномасштабного вторгнення було відчуття, що напад буде, що не дарма нагнітали новини від іноземних партнерів. Просив сестру робити закордонні паспорти їй та дітям, щоб їхали, якщо почнеться найгірше”,- каже Олег.

Та і сталося. Для себе прийняв рішення, що йтиме воювати. Спочатку був у теробороні Вінниччини, далі їх підрозділ закріпили за 68-ю Єгерською бригадою.

“Нашим завданням було змінити хлопців. Як тільки заїхали на позиції, почала наступати ворожа морська піхота. Були вуличні бої. Я був у хаті, заряджав РПГ, як раптом влупив танк. Я тоді у ванній був і мене з неї просто викинуло. Намагався вибігти на вулицю, щоб вистрілити по танку з РПГ. Не встиг. Чую, свистить. Вибух. Осколки потрапили в ногу. Дивлюсь, її розрубало, ллється кров”, - розповідає воїн.

Пробував встати, але вже не зміг. Пощастило, що поруч знаходились побратими, які відтягнули у більш-менш безпечне місце. Евакуація, через активні бойові дії, затягнулась. У лікарнях, каже Олег, відношення у медиків різне. 

“Отримав поранення ще 12 листопада 2022 року. Пів року провалявся у лікарнях. Наш батальйон вивели зараз у Чорнобильську зону. І кожного разу, щоб отримати направлення на лікування, мені треба їхати туди, оформлювати документи. З однією здоровою ногою це вкрай важко. Мав лікуватись, а мене відправили на ВЛК. На третій чи четвертий день мене просто виписали і сказали - їдеш на ВЛК, не на реабілітацію, ніяких лікувань. Хоча я бачив, що у на нозі там катастрофа. Я витратив на проходження місяць. В цей час я міг би лікуватись, тоді може б і кістка не згнила. Ці всі відтягнення процесів лікування тепер мають для мене жахливі наслідки. Виходить, ось ці бюрократичні моменти просто роблять людей каліками”,- каже військовий. 

За даними фахівців, очікувана кількість можливих ампутацій рук і ніг в Україні становить вражаючу цифру - від 17 000 до 22 600.  

Щоб врятувати одну кінцівку, з огляду на складність випадку, може знадобитись серія оперативних втручань. Деякі пацієнти проходять 20-21 операцію. Про це повідомляє ініціатор програми #ВрятуйКінцівку, президент МБФ “Здоров’я українського народу” Сергій Сошинський.

“Дякую медикам, які мені розповіли про національну програму #ВрятуйКінцівку. Якби не вона, я не знаю, що робив би далі. Якось намагаєшся діяти, кудись звертатись, скрізь черга. І ти у паніці, бо час йде і кістки гниють. Така програма дуже необхідна зараз, коли так багато поранених”, - ділиться боєць.  

Наразі на ногу бійця бореться один з кращих ортопедів-травматологів нацпрограми - Василь Іванович Сабадош. 

Лікар зазначає, що процес лікування - складний та тривалий. 

“Мені зробили операцію на правому гомілковостопному та підтаранному суглобах, видалили таранну кістку, адже вона була зруйнована. Також здійснили черезкістковий остеосинтез та встановили апарат зовнішньої фіксації та апарат Ілізарова у гомілку. Необхідно робити пластику кістки, ходити шість місяців з апаратом Ілізарова, далі з’єднуватимуть п’ятку з кісткою. Потім витягуватимуть кістки, щоб довжина ніг була однаковою”,- каже військовий.

Якщо поранений заповнив анкету і потрапив у програму #ВрятуйКінцівку - його супроводжуватимуть й допомагатимуть протягом усього лікування.

“Завдяки пожертвам та донатам були проведені операції вже декільком сотням військових та цивільних. Ціль - зробити 15 000 таких операцій”,- повідомляє Сошинський.

У черзі на операцію сьогодні знаходиться понад 1000 постраждалих. 

Доєднатися до нацпрограми й допомогти зібрати кошти на лікування захисника Олега можна за посиланням. 

Довідково: фонд “Здоров’я українського народу” виділяє кошти на лікування, закупівлю необхідних медичних девайсів, встановлює медичне обладнання у лікарні-партнери, а також забезпечує бенефіціарів програми доступом до найкращих українських ортопедів-травматологів.

Вартість лікування кінцівок внаслідок мінно-вибухових травм коливається від 40 000 до 500 000 гривень. Держава покриває лише “Хірургічний пакет”, який сягає усього 8 635 гривень. Кошти на придбання та встановлення титанових пластин чи ендопротезів (внутрішніх протезів) не передбачені.  


Коментарі

Популярні публікації