ВЛАДА ЛИТОВЧЕНКО СТАЛА УЧАСНИЦЕЮ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ЕТНОГРАФІЧНОГО ПРОЄКТУ «ЛОХВИЧЧИНА: ФОЛЬКЛОРНО-ЕТНОГРАФІЧНІ СТУДІЇ ТА МАТЕРІАЛИ»

 

Днями директорка КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник», кандидатка історичних наук Влада Литовченко у Навчально-науковому Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка стала учасницею презентації для студентів кафедри фольклористики результатів дослідницького етнографічного проєкту, підсумком якого став вихід у світ наукового видання «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали». Експедиція краєм відбулася в 2020 році з ініціативи громадської організації «Моя провінція» та її голови Яніни Алєєвої за участю співробітників Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського. Ще три роки тривала робота над створенням грунтовного видання на 556 сторінок. У результаті було отримано детальний етнографічний портрет краю, записаний з вуст його мешканців.


Науковці побували в 23 населених пунктах Лохвиччини та опитали десятки людей. Збираючи етнографічний матеріал, учасники експедиції фіксували й історичну пам’ять краю.
Співавторами монографії виступили провідні науковці і дослідники Інституту мистецтвознавства,фольклористики та етнології ім.Т.М.Рильського НАН України:
Галина Бондаренко, кандидатка історичних наук, провідна наукова співробітниця відділу «Український етнологічний центр»;
Ірина Коваль-Фучило, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця відділу української та зарубіжної фольклористики;
Олена Таран, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця відділу «Український етнологічний центр»;
Зінаїда Косицька, кандидатка мистецтвознавства, наукова співробітниця відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва;
Микола Бех, кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр».
 «У пошуках козацького духу» - такою була одна із запропонованих назв цієї книги, яку потім відхилили на користь теперішньої.


Здається, авторам все-таки пощастило відчути та впіймати той вільний дух, що проявлявся на цих теренах у прагненні свободи, бажанні бути самому собі господарем, мати власну думку про все та вміти захищати найдорожче.




Проведення заходу організовано Центром фольклору та етнографії Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка. Дякуємо Володимиру Щибрі за запрошення.

Джерело: пресслужба КЗ КОР   «Вишгородський історико-культурний заповідник»

Коментарі

Популярні публікації