Проведення Обласного семінару «Елементи нематеріальної культурної спадщини як фактор самоідентифікації громад» у місті Бровари Київської області


Тема НКС сьогодні є вкрай актуальною щодо її охорони, збереження та популяризації та передачі майстерності, знань та традицій із покоління в покоління. Навіть на третій рік повномасштабної війни з російським агресором, який намагається знищити українську націю як етнос, стерти національні риси та асимілювати українців, народ України надзвичайно гостро відчув необхідність збереження та захисту нематеріальної культури, розуміючи, що цей феномен життєдіяльності українців є рятівним колом, яке захистить їх від небезпеки знищення та збереже унікальність і автентичність української нації.


На семінарі були висвітлені питання, які виникли після повномасштабного вторгнення російського агресора, визначені поняття та значення нематеріальної культурної спадщини, стан збереження та охорони НКС, вплив НКС на шляхи до ідентифікації та економічного розвитку громад, перспективи розвитку креативних індустрій із залученням видів і проявів НКС, що дозволить після закінчення війни залучити туристичні потоки і значно підняти економіку регіонів та місцевих громад.
Окремим питанням було озвучено державно-приватне партнерство із захисту, збереження та промоції НКС, визначені шляхи оптимального поєднання інтересів бізнесу та держави, що приведуть гравців та партнерів до значного зростання прибутковості та економічного розвитку як одного з основних інструментів збереження та популяризації НКС в громадах.
Друга частина семінару була присвячена особливостям та характерним рисам традиційного одягу Київщини. Про них розповів кандидат історичних наук, директор Центру фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Щибря.


Надзвичайно приємно,що семінар відвідав і виступив з вітальним словом щодо важливості збереження і охорони історико-культурного надбання міський голова міста Бровари Ігор Сапожко. На заході була присутня депутатка Київської обласної ради Марина Сапожко.
Тематика доповідей заходу надзвичайно зацікавила і громадського діяча, голову ГО «Броварська громада» Сергія Богуцького.
Впевнена,що запрошені представники громад Броварщини,керівники та представники закладів культури міста та району отримали нові знання,розуміння базових принципів роботи з елементами НКС та поштовх до нових ідей,проєктів,виставок та програм.




Семінар відбувся за організації:
✔️Управління культури,сімʼї та молоді Броварської міської ради та його начальниці Аліни Ярмоленко;
✔️директора Броварського краєзнавчого музею, депутата Броварської міської ради Ігоря Крепака;
✔️на базі комунального закладу клубного типу «Культурно-інноваційна платформа «ТепЛиця» Броварської міської ради Броварського району Київської області-виконувачка обов'язки директора -Тетяна Гордієнко.
Організатори Обласного семінару:
✔️КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник»;
✔️Центр фольклору та етнографії Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
за підтримки:
✔️Київської обласної ради;
✔️Департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації.


Коментарі

Популярні публікації